Nieuws

De intocht van Sinterklaas in Eindhoven zal dit jaar niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. In verband met de Corona-richtlijnen heeft het Intochtcomité (organisator van de jaarlijkse intocht) in samenspraak met de gemeente besloten dat de traditionele intocht, met aankomst in de haven en feestelijke optocht door de stad, gepland op 14 november, niet mogelijk is. Het Intochtcomité werkt aan een alternatief evenement. Binnenkort wordt daar meer over bekend gemaakt.

Het Intochtcomité heeft gisteren (donderdag 3 september) ook de nieuwe Pieten voorgesteld, die vanaf dit jaar met de Sint meekomen naar Eindhoven. Zoals bekend besloot de gemeente Eindhoven dat het uiterlijk van de Pieten voortaan geen kenmerken meer mag vertonen die als kwetsend kunnen worden ervaren. Denk aan zwart of bruin als basiskleur, aan kroeshaar, rode lippen of gouden oorringen. Deze criteria zijn vanaf dit jaar als voorwaarden gekoppeld aan de gemeentelijke subsidie voor het organiseren van de intocht. De afgelopen jaren werden al de nodige aanpassingen gedaan aan de Pieten maar met de nieuwe richtlijnen van de gemeente wordt er nu een grote stap gezet. De creatieve kern van het Intochtcomité zocht binnen de aangegeven kaders naar mogelijkheden voor een eigenzinnige Eindhovense invulling. Dat resulteerde in niet één nieuwe Piet-versie maar in een vijftal varianten. Waarmee, aldus het Intochtcomité, juist de diversiteit van het internationale en kleurrijke Eindhoven tot uiting komt. Bij een presentatie onlangs voor het college van B&W van Eindhoven kreeg men ook daar de handen op elkaar voor deze benadering.

Bij de presentatie van de nieuwe Pieten deed Leontine van Kollenburg, voorzitter van het Intochtcomité, ook een indringend beroep op iedereen om het Sinterklaasfeest vanaf nu weer het fijne, vrolijke en gezellige kinder- en familiefeest te laten zijn. Van Kollenburg: "De discussie van de afgelopen jaren rondom de Pieten was niet makkelijk voor ons. Enerzijds hechten we aan de traditie en anderzijds hebben we begrip voor ongemak en pijn bij groepen of individuen in de samenleving. Soms, te vaak eigenlijk, voelden we ons klem zitten tussen de verschillende meningen en hadden we last van de heftigheid van voor- en tegenstanders. Heftigheid die zich soms ook op ons persoonlijk richtte. Het is goed dat er met het besluit van het gemeentebestuur nu een heldere consequente lijn is. Daarmee zetten we als Intochtcomité ook een stevige punt achter een beladen en heftige periode; de discussie over het uiterlijk van Piet is voor ons vanaf nu afgesloten! En daar zullen we ons consequent aan houden. We gaan terug naar onze basis en naar onze passie: het organiseren van een fijn feest voor de stad en - vooral - voor de kinderen in de stad".

Noot voor de redactie: Hebt u vragen voor het Intochtcomité, mail deze dan naar info@sinteindhoven.nl